Благодатният огън пристигна в Румъния. Той беше докаран със специален

...
 Благодатният огън пристигна в Румъния. Той беше докаран със специален
Коментари Харесай

Благодатният огън пристигна в Румъния

 

Благодатният огън дойде в Румъния. Той беше докаран със специфичен аероплан от Йерусалим в Букурещ. От летището “Отопени ” Светата светлина беше донесена от архиепископа на румънската столица Тимотей Праховянул в патриаршеската катедрала в 20:15 ч. и посрещната от Румънския патриарх Даниил. Продължителен камбанен звън и обичайна ария на вечернята " Гладка светлина ” огласиха идването й. 

Патриарх Даниил произнесе поучително слово, в което обясни нейното значение. " Тя е дарът на наличието на Възкръсналия Христос в неговата Църква. Тя е благословия и тя е наслада за тези, които имат вяра в Христос, изповядват го и усещат неговата обич. Сега Спасителят е на небето, само че скрито и посредством Светия Дух участва в своята Църква ”, съобщи румънският патриарх пред събралите се 50-на миряни. Той добави, че светлината от земния Йерусалим е светлина, изпратена от Христос като знак за неговата обич.

“Тази светлина носи наслада на тези, които я одобряват. Тя се придвижва върху лицата на хората и в душите им. Това е Христовата светлина, която осветява всички и която се чества изключително във Великденската нощ и през целия пасхален интервал ”, акцентира Негово Блаженство, предава Българска телеграфна агенция. 

В края на речта си предстоятелят на Румънската православна черква благодари на делегацията, донесла плодородния огън от Йерусалим, като означи, че тя ще доближи и до Република Молдова и за първи път ще бъде препоръчана на Бесарабската митрополия. 

Вярващите от цяла Румъния са призовани да осветят тази нощ, като се включат в по този начин наречените Възкресенски служби. След тях хората би трябвало да отнесат Светлината вкъщи, само че и на гробовете на своите близки.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР